JUNI 2005 - ZANDSCULPTUREN OVER EGYPTE 
in Park Berg en Bos te Apeldoorn
 

 

Ingang Park Berg en Bos Apeldoorn
 

 

Ontdek  het Oude Egypte tijdens Zandsculptuur Apeldoorn.
Het Oude Egypte is uitgebeeld in indrukwekkende beeldhouwwerken van zand, die zowel binnen als buiten staan. Deze knappe staaltjes van geduld zijn op een bijzondere en feeërieke manier uitgelicht.
Maak een reis door het oude Egypte. De goden, farao's, tempels, piramides, graftombes en vele andere mythes en mysteries komen in zand voor u tot leven. Indrukwekkend, uniek en fascinerend


De piramides van Gizeh t.w.: Chefren, Mycerinus en Cheops.Gelegen op een steenworp afstand van Caïro


De Sfinx Aboe-Al-Hoel, de Vader van de Angst


In het Dal der Koningen werd in 1922 het graf ontdekt 
van Toetanchamon  door Howard Carter.


De valse baard onder de kin, als teken van onsterfelijkheid
(foto rechts)

In 3 jaar tijd werden er ruim 2000 kunstschatten en meubelstukken uit het graf gehaald. (foto onder) Het zand waarmee de sculpturen in Apeldoorn gebouwd worden, komt uit een Belgische groeve, gelegen tegen de Ardennen in het dorpje Mont-Saint-Guibert. Zo'n 50 miljoen jaar geleden liep de Noordzee langs dit dorpje. De kustlijn liep toen immers ten westen van Parijs en ten oosten van Londen! Dit zand is van oorsprong dus Noordzeezand maar is door het terugtrekken van de kustlijn gedurende miljoenen jaren niet meer onderhevig geweest aan getijden. Hierdoor heeft het een hoekige korrelstructuur behouden en is het ideaal voor het maken van grote zandsculpturen.


De souk, oftewel de markt. (boven)


 

 Cartouches


 

De tempel van Dendera is gewijd aan Hathor, de godin van de liefde, muziek, dans en sexualiteit met haar driehoekige gezicht en koeienoren.

De Hathor tempel is één van de best behouden tempels in Egypte. Het plafond met astronomische afbeeldingen tonen Nut, de hemelgodin. Tussen haar benen wordt de zon 's morgens geboren, welke weer bij zonsondergang verdwijnt als Nut de zon opeet. U ziet de planeten, de sterren van elk van de 12 uren van de nacht, de tekens van de zodiac, de constellaties van de zuidelijke en noordelijke hemel, de dagelijkse reis van de zon en de fasen van de maan. Naast de tempel zijn overblijfselen van het Heilige Meer, het Iseum, een sanatorium (Dendera was ook een geneestempel) en de Mamissi, het geboortehuis.

Zelfs nog vandaag de dag bezoeken vrouwen de Hathor tempel om vruchtbaarheid te vinden voor zichzelf of hun vee

 


De oude Egyptenaren hadden een beeldschrift.
Ieder tekeningetje was een woord.
Dus als je een vogel tekende bedoelde je ook vogel.
Het beeldschrift wordt hiëroglyfen genoemd. (Zie ook de cartouches)


Senet was een populair bordspel in Egypte.

 

Osiris voer samen met zijn echtgenote Isis in hun schip tussen de sterren. Seth, de broer van Osiris, werd afgunstig en vermoordde hem omwille van zijn knappe vrouw Isis. Het lichaam van Osiris werd in veertien stukken gehakt en over heel Egypte verdeeld. De door smart verteerde Isis wist alle delen van zijn lichaam weer bij elkaar te krijgen, met uitzondering van zijn fallus. Isis bracht samen met haar zoon Horus een gouden fallus aan op het lichaam van Osiris. Isis veranderde hierop in een vogel en ving het zaad op van haar dode echtgenoot. Osiris kwam hierdoor weer tot leven, en samen vlogen ze toen weer naar de sterren, waar zij nu heersen over het dodenrijk

 


Osiris en Seth


Isis met Horus aan de borst


Horus, het valkenhoofd

 


De oude Egyptenaren hadden een beeldschrift. Ieder tekeningetje was een woord. Dus als je een vogel tekende bedoelde je ook vogel. Het beeldschrift wordt hiëroglyfen genoemd. (Zie ook de cartouches)

Ramses II
1279-1213 v. Chr.
Hij zat 67 jaar op de troon! 

Zijn eerste vrouw was Nefertari.

Anubis was de god met het hoofd van de jakhals

.


Bij de zandsculpturen waren we eventjes "terug" op vakantie in Egypte

HOME  
of door naar ANDALUSIË